Fluwelen zwemkrab (Necora puber)


Zwemkrabben worden onderscheiden van de andere krabben doordat de laatste twee segmenten van het achterste pootpaar zijn afgeplat tot "peddels". Er komen zes soorten zwemkrabben in zeeland voor. (gewone zwemkrab, blauwpootzwemkrab, gemarmerde zwemkrab, kleine zwemkrab, fluwelen zwemkrab, grijze zwemkrab

Herkenning
Het rugschild is koffiefiltervormig en is bedekt met dicht korte beharing. Aan de zijrand staan 5 scherpe tanden, op de voorrand tussen de ogen staat een groot aantal scherpe, ongelijke tandjes, met in het midden een insnijding. De ogen zijn opvallen rood en vormen hierdoor een goed determinatiekenmerk. De schaarpoten zijn sterk behaard en gegranuleerd, en de knobbeltjes vormen op de binnen- en buitenkant van de scharen verhoorde in de lengte lopende rijen. Het mannetje heeft grotere scharen dan het wijfje. Ook de looppoten zijn behaard en bevatten overlangse richels. De haren zijn vuil-bruin. Het rugschild en de poten zijn blauw tot violet met rode vlekken, de vingers van de scharen zijn donkerpaars. Doordat de beharing op de poten wordt onderbroken door de hogere richels hebben de poten een bruin-paars gestreept uiterlijk.
Rugschildbreedte tot 10 cm, meestal blijven de dieren kleiner.

Habitat, biologie/ecologie, voorkomen en verspreiding.
De Fluwelen zwemkrab komt voor in de getijdezone tot een diepte van 80 meter, maar meestal niet dieper dan 30 meter. In water met een lage zoutconcentratie en een hoge temperatuur kunnen ze niet overleven, dus ze kunnen niet ver het brakke water intrekken. Het is een zuidelijke soort die slecht tegen een te lage watertemperatuur kan. In strenge winters treed dan ook massale sterfte op. Door de relatief zachte winters van de afgelopen jaren heeft de fluwelen zwemkrab zich stevig uitbreiden. Zoals de meeste zwemkrabben is de fluwelen zwemkrab een snelle en agressieve krab en kan zij erg goed zwemmen.  Het is een uitgesproken carnivoor en jaagt actief op kreeftachtigen, schelpdieren, wormen en vis.

Bijzonderheden
De fluwelen zwemkrab wordt in Belgie, Frankrijk, Spanje en Groot Brittannië als een delicatesse beschouwd.