Gewimperde zwemkrab (Liocarcinus arcuatus)


Zwemkrabben worden onderscheiden van de andere krabben doordat de laatste twee segmenten van het achterste pootpaar zijn afgeplat tot "peddels". Er komen zes soorten zwemkrabben in zeeland voor. (gewone zwemkrab, blauwpootzwemkrab, gemarmerde zwemkrab, kleine zwemkrab, fluwelen zwemkrab, grijze zwemkrab

Herkenning
Het rugschild is koffiefiltervormig, met kleine, onopvallende dwarsribbeltjes. De rand tussen de ogen is iets gebogen, ongetand en met een opvallende rij lange haren/knotsjes, die de krab aan zijn naam helpen. Aan de zijrand van het rugschild staan 5 tanden waarvan de 4de het kleinst is. In de oogkas zitten twee naadjes (fissuren). De schaarpoten zijn ongelijk en vrij glad.  De snijvlakken van de vingers van de scharen zijn fijn maar onregelmatig getand. De looppoten zijn langs de randen behaard, en de peddels aan het laatste paar poten zijn minder breed dan bij de andere zwemkrabben.  De kleur van het rugschild is donkergroen, donkerbruin of donker roodachtig, de poten zijn lichter en lijken vaak oranje.
Het rugschild kan bij de wijfjes to 3.8 cm en bij de mannetjes tot 4,6cm worden.

Habitat, biologie/ecologie, voorkomen en verspreiding.
De gewimperde zwemkrab komt voor van de getijdezone tot een diepte van 100 meter. De gewimperde zwemkrab is niet erg agressief dier en wordt meestal gevonden op en tussen stenen, maar komt ook voor op zand en slibbodems. De soort is zeer algemeen in de Grevelingen.

Voor meer foto's, klik hier