Penseelkrab (Hemigrapsus takanoi)


Penseelkrab (Hemigrapsus takanoi, voorheen H. penicillatus)

Herkenning
Het rugschild is ongeveer vierkant, met drie tanden aan de zijkant en een brede, mediaan licht concave rand tussen de ogen. Mannetje heeft grotere scharen met een dot sponsachig haar op de scharnier van de beweegbare en onbeweegbare vinger. Het vrouwtje heef kleinere scharen zonder haardot. De looppoten zijn slank en op de zijkant bezet met stevige, korte haren. Aan de bovenzijde is de krab groen-, bruin- of grijsachtig gekleurd, sommige jonge exemplaren hebben grote, witte, symmetrische vlekken. De onderzijde van het lichaam is witachtig. Rugschildbreedte tot 2,8 cm.

Vanwege het vierkante rugschild is de Penseelkrab eenvoudig te onderscheiden van de inheemse krabben. De soort is echter wel makkelijk te verwarren met de Blaasjeskrab (Hemigrapsus sanguineus). Deze soort heeft een meer rood gevlekt rugschild, en de mannetjes hebben geen dot haar op de scharen, maar een lederachtige blaas op de basis van de beweegbare vingen. Ook verwarring mogelijk met het Zuiderzeekrabbetje, deze heeft echter geen vierkant, maar meer rechthoekig rugschild.

Habitat, biologie/ecologie, voorkomen en verspreiding.
Hemigrapsus takanoi is inheems langs vrijwel de hele kust van Oost Azie. Het is daar een zeer algemene krab die voorkomt in koud tot tropisch kustwater van de Noordwestelijke Stille Oceaan. In 1994 is de soort voor het eerst aangetroffen in Europa, in het Franse La Rochelle. In Europa wordt de krab aangetroffen op dezelfde plaatsen waar ook de (juvenielen van de) strandkrab (Carcinus meanas) wordt gevonden. Hij leeft lang rotskusten onder stenen en in de modder vanaf bovenin de getijdezone tot op 10 meter diepte. In Nederland voor het eerst aangetroffen in 2000, in de Oosterschelde bij Sas van Goes. In augustus 2004 was het dier algemeen in de Oosterschelde en Westerschelde, op enkele plekken zelfs verreweg de meest voorkomende krabbensoort. Tegenwoordig komt de soort overal in Zeeland voor, ook in het Veerse meer en de Grevelingen.

Voor meer informatie over de Penseelkrab, klik hier
Voor een poster over de verspreiding van de Penseelkrab in 2004, klik hier