De trek van de Chinese wolhandkrab (Eriocheir sinensis) is weer begonnen!



- Ik heb een krab gevonden in mijn achtertuin/park/op straat/in de speeltuin. Kan dat?
Ja dat kan! Het is zeer waarschijnlijk een Chinese wolhandkrab. Dit is de enige krab die je op het land kan vinden in Nederland. Wolhandkrabben komen in vrijwel heel Nederland in zoet water voor. Ze zitten in alle grote rivieren en vrijwel alle kanalen, wat grotere meren en plassen. De dieren leven in zoet water, maar zijn voor de voortplanting afhankelijk van zout water. Daarom trekken ze in het najaar naar zee toe. Het gebeurt vaak dat mensen deze dieren in hun tuin of op straat vinden. Meld waarnemingen van trekkende wolhandkrabben .

- Waarneer vind je meestal Chinese Wolhandkrabben?
De Chinese wolhandkrab leeft de meeste tijd van het jaar in zoet water, maar voor de voortplanting is hij afhankelijk van zout water. Daarom trekken ze soms massaal richting zee, en dan zie je er dus ook heel veel. Het gebeurt vaak dat mensen deze dieren in hun tuin of op straat vinden. De hoofdtrek van de Chinese Wolhandkrab vind in Nederland plaats in de maanden september en oktober. Wolhandkrabben kunnen 8 tot 12 km per dag afleggen (dit is waargenomen in Duitsland bij de Elbe), deze treksnelheid is in Nederland waarschijnlijk iets lager. Tijdens de trek worden obstakels omzeild door aan land te gaan.

- Wat kan ik met de krab die in mijn tuin/schuur/etc. zit doen?
Meestal zal de krab vanzelf verder trekken en is het dus niet nodig iets te doen. Treft u de krab aan in een drukke wijk dan is de kans dat ze door het verkeer worden geplet natuurlijk erg groot. In dit geval kunt u het dier het beste wegbrengen naar een nabijgelegen waterweg die in verbinding staat met zee. Een goede optie is een van de grote rivieren, een kanaal of een andere doorgaande waterweg.

- Hoe groot wordt de wolhandkrab?
Het formaat van de wolhandkrab wordt gemeten aan de hand van de breedte van het rugschild op het breedste stuk. De grootste krab die tot nu toe bekend is is gevonden in de Theems in Londen en was 10,4 cm. Vindt u een krab die groter is, maar er dan zeker foto's van met een meetlint ernaast, of neem contact op met een natuur(historisch) museum bij u in de buurt. Zij zullen zeker geïnteresseerd zijn.

- Hoe komt een Chinese wolhandkrab in Nederland?
Oorspronkelijk komt de Chinese wolhandkrab uit China. Begin vorige eeuw (rond 1912) is het dier uitgezet in een rivier in Duitsland. Omdat de krab zowel in zoet als in zout water kan leven heeft het zich vanuit die rivier over heel Europa heeft verspreid.

- Kan je wolhandkrabben in een aquarium houden?
Wolhandkrabben zijn vrij makkelijk in leven te houden in een aquarium, Let er wel op dat je ook een steen oid boven water laat uitsteken, want ze vinden het prettig af en toe op het droge te kunnen zitten. Let er verder op dat je de bak goed afsluit, want ze kunnen heel makkelijk ontsnappen, en met hun stevige scharen maken ze te dun afdekmateriaal zo stuk. Een stuk stevig gaas meet kleine maaswijdte is het beste. Je kan wolhandkrabben van alles voeren: stukjes vis of schelpdieren, restjes vlees, maar ook wormen etc. Ook kattenvoer oid lusten ze wel, maar let wel op dat je stevig voedsel neemt, want anders wordt je water zo troebel. Ze eten allerlei dingen, als je het ze voorzet en ze eten het op is het goed!

Mocht je dus ergens midden in Nederland een levende krab tegen komen, kijk dan niet vreemd op. Waarschijnlijk is het de Chinese wolhandkrab! Meer informatie over de Chinese wolhandkrab? kijk dan eens bij de soortbeschrijving.
Vragen? mail naar wolhandkrab@krabben.net.

Meld waarnemingen van trekkende wolhandkrabben via deze website!
Voor meer foto's, klik hier